geo
Ala: Wyznacz równania stycznych do okręgu (x−4)2 + y2 = 12 nachylonych do osi OX pod katem 60
stopni
5 kwi 17:50
Beti:
y = ax+b −− styczna i α = 60
o, więc a = tg60
o =
√3
prosta styczna ma równanie: y =
√3x+b
Żeby znaleźć b trzeba rozwiązać układ:
| ⎧ | (x−4)2 + y2 = 12 | |
| ⎩ | y = √3x+b |
|
który musi spełniać warunek: Δ=0
5 kwi 17:54
Eta:
2 sposób
S(4,0) r=
√12= 2
√3 , odległość d środka S od tej prostej : d=r
prosta styczna w postaci ogólnej ma równanie:
√3x−y+b=0
|4
√3+b|= 2*2
√3⇒ 4
√3+b= 4
√3 v 4
√3+b= −4
√3
b=0 v b= −8
√3
teraz tylko podaj odp: styczne mają równania y=........ v y=......
5 kwi 20:46