| sin2 x−cos2 x | tgx−1 | ||
= | |||
| 1+2sinxcosx | tgx+1 |
| ||||||||
P = | = | |||||||
|
| sinx − cosx | ||
= | * / (sinx + cosx) = | |
| sinx + cosx |
| sin2x − cosx2x | ||
= | = | |
| sin2x + 2sinxcosx + cos2x |
| sin2x − cosx2x | ||
= | ||
| 1 + 2sinxcosx |
| (sinx−cosx)(sinx+cosx) | ||
L = | =
| |
| sin2x+2sinxcosx+cos2x |
| (sinx−cosx)(sinx+cosx) | ||
= | =
| |
| (sinx+cosx)2 |
| sinx−cosx | ||
= | = (dzielę wszystkie wyrazy przez cosx) =
| |
| sinx+cosx |
| ||||||||||||||
= | =
| |||||||||||||
|
| tgx−1 | ||
= | = P | |
| tgx+1 |
| sinx−cos2x | (sinx−cosx)(sinx+cosx) | |||
L= | = | = | ||
| 1+2sinxcosx | sin2x+cos2x+2sinxcosx |
| (sinx−cosx)(sinx+cosx) | sinx−cosx | |||
= | = | |||
| (sinx+cosx)2 | sinx+cosx |
| tgx−1 |
| sinx−cosx | sinx+cosx | |||||||||||
P= | = | =U{ | }{ | = | ||||||||||
| tgx+1 |
| cosx | cosx |
| sinx−cosx | ||
= | ||
| sinx+cosx |
| π | ||
Aby tg istniał: cosx≠0⇒x≠ | +kπ | |
| 2 |
| π | ||
oraz x≠− | +kπ czyli (tgx≠−1) | |
| 4 |
| π | ||
2x≠− | +2kπ /:2 | |
| 2 |
| π | ||
x≠− | +kπ | |
| 4 |