popraw
wyo: wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A=(0,1) o środku w punkcie S=(2,−1) i
oblicz
współrzędne punktów przecięcia tego okręgu z prostą y=−2x+2
y=−2x+2
r=
√( x2 − x1)2+(y2−y1)2
r=
√(−2)2+(1+1)2
r=
√4+4=
√8=2
√2
(x−a)
2+(y−b)
2=r
(x−2)
2+(y+1)
2=(2
√2)
2
(x−2)
2+(y+1)
2=8 − równanie okręgu no i w tedy
(x−2)
2+(y+1)
2=8
y=−2x+2
(x−2)
2+(−2x+2+1)=8
y=−2x+2
i nie wiem co dalej niech ktoś dokończy
5 kwi 16:50
wyo: jest tam ktoś
5 kwi 16:58
Przewiduje pokój: 1. Zgubiłeś kwadrat
2. Wyredukuj w drugim nawiasie i podnieś do kwadratu. Otrzymasz równanie kwadratowe.
5 kwi 17:00
wyo: no ok na kartce mam ten kwadrat ! ale co dalej ?
5 kwi 17:01
Przewiduje pokój: to patrz pkt 2.
5 kwi 17:01
wyo: x2−4x+4+4x2−4x+1=8
5x2−8x=3
5x2−8x−3=0
no i co dalej?czy to wogóle jest dobrze, do reszty pasuje
5 kwi 17:04
wyo: totalnie się zawiesiłam
5 kwi 17:06
Beti: stosujesz wzory skróconego mnożenia:
(x−2)
2 + (3−2x)
2 = 8
x
2−4x+4+9−12x+4x
2 = 8
5x
2−16x+5 = 0
Δ=256−100 = 156
√Δ =
√4*39 = 2
√39
| | 16−2√39 | | 8−√39 | |
x1 = |
| = |
|
|
| | 10 | | 5 | |
| | 16+2√39 | | 8+√39 | |
x2 = |
| = |
| brzydkie te wartości
|
| | 10 | | 5 | |
podstawiasz je teraz do równania prostej, żeby policzyc y:
| | 8−√39 | | 2√39−16 | | 10 | | 2√39−6 | |
y1 = −2* |
| + 2 = |
| + |
| = |
|
|
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
y
2 = ... analogicznie
więc:
punkty przecięcia okręgu prostą mają współrzędne:
| | 8−√39 | | 2√39−6 | | 8+√39 | |
( |
| ; |
| ) oraz ( |
| ; ...) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
5 kwi 17:08
Przewiduje pokój: źle wykonana redukcja.
(x−2)2 + (−2x + 2 + 1)2 = 8
(x−2)2 + (3 − 2x)2 = 8
teraz próbuj.
5 kwi 17:09
wyo: Beti obliczysz mi to bo ja tu już kurde inna matme tworze
5 kwi 17:32
wyo: mam namyśli te braki
5 kwi 17:32
Beti:
no przecież już Ci prawie wszystko policzyłam
| | 8+√39 | | −2√39−16 | | 10 | | −2√39−6 | | 2√39+6 | |
y2 = −2* |
| + 2 = |
| + |
| = |
| = − |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
5 kwi 17:37
wyo: ach dzięki bo same byki wale
5 kwi 17:41