to czego nie umiem
blogther: Ze zbioru cyfr Z = { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i
układamy w kolejnosci losowanie w liczbe 3−cyfrowa Oblicz prawdopodobienstwo ze w ten sposob
ulozymy liczbe mniejsza od 555.
licze Ω − 9 * 9*8
| | 10! | |
bo 0 nie moze byc na poczatku a w odpowiedzi podaja przestrzen Ω = |
|
|
| | 7! | |
dlaczego i jak policzyc A? ja probowałem tak
A = 5*
bo nie mozemy uzyc liczb 0,6,7,8,9 ale co dalej nie mam pojecia
5 kwi 16:45
nikon: napisz jaka jest odp w książce
5 kwi 17:06
blogther: P(A) = 4190
5 kwi 17:10
miś: hm?
ja bym zrobił coś takiego
p(A) <555
5 kwi 17:36
nikon: trochę dziwne to zadanie bo losując możemy wylosowac 0 na pierwszym miejscu i w zad nie ma mowy
że taki przypadek odrzucamy o czym świadczy również podana przez ciebie omega. Sprawdź dobrze
treśc tego zad.
5 kwi 17:39
blogther: to jest z arkusza maturalnego i jest poprawna i po sprawdzeniu w odpowiedzi własnie tez mnie to
dziwiło ze 0 moze byc na pierwszym miejscu
5 kwi 17:46
blogther: ale jesli 0 nie moze byc na poczatku to przestrzen Ω ktora ja wyznaczyłem była by poprawna
tak?
5 kwi 17:47
nikon: tak
5 kwi 18:01
blogther: ja nie mam pojecia jak zapisac to zdarzenia sprzyjajace A
na pierwszym miejscu moga byc liczby 1,2,3,4,5, razem 5
na drugim tylko 0
bo jak wezmiemy 6,7,8,9 to juz bedzie wiecej niz 555 a pozostałych nie mozemy uzyc
na trzecim miejcsu moga byc tylko w takim razie 6,7,8,9 razme 4
czyli A = 5*1*4 = 20
ale to bez sensu czy dobrze to rozpatruje?
5 kwi 18:01
blogther: chyba zle zapisałem liczby ktore moga byc na miejscu drugim
to zdarzenia sprzyjajace A to napewno bedzi liczba duzo wieksza od 20
5 kwi 18:04
nikon: musisz rozpatrzyc kilka przypadków: 1) wszystkie liczby do 499 2) pozostałe 500 − 554 i liczyc
bez powtórzeń
5 kwi 18:04
Beti: wg mnie w odp. jest błąd, bo Ω musi być liczona tak jak zrobiłeś:
|Ω| = 9*9*8 = 648
I teraz: A − liczby mniejsze od 555, to tak naprawdę liczby do 54? (bo przecież cyfry nie mogą
się powtarzać). Czyli:
4*9*8 −−> tyle jest liczb mniejszych od 500
1*5*8 −−> tyle jest liczb z 5−tką na początku i max 4−ką jako cyfrą dziesiątek
|A| = 4*9*8 + 1*5*8 = 328
5 kwi 18:10
blogther: dlaczego zapisałas liczby mniejsze od 500 w taki sposob 4*9*8
jesli na liczby ktore znajduja sie na pierwszym miejscu wezmiemy 4 to zostaje nam 5 jak to jest
bo z tym mam własnie problem
5 kwi 18:16
nikon: nie ma błędu bo w tym zadaniu uznali że 0 może byc na początku i wtedy omega się zgadza i
obliczone przez Beti A też czyli wynik książkowy 4190 i na tym można to zad zakończyc
5 kwi 18:17
Beti: liczby mniejsze od 500, to:
cyfra setek: 1,2,3,4 −− 4 możliwości
cyfra dziesiątek: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 −− 9 mozliwości, bo odejmuję tą cyfrę, która
wystapiła jako setka
cyfra jedności: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 −− 8 możliwości, bo pomijam cyfry, które wystąpiły
jako setka i dziesiątka
5 kwi 18:21
Beti: owszem
nikon, ale liczba 027
nie jest trzycyfrowa ! Dlatego uważam, że autor zadania
zwyczajnie się "machnął" (w książkach też zdarzają się błędy)
5 kwi 18:23
nikon: ok ale wg treści zadania losujemy trzy razy po jednej cyfrze i nie ma mowy o przypadku co
robimy ggy wylosujemy 0 czy odstawiamy na bok czy może z powrotem do koszyka
5 kwi 18:25
blogther: to zado z arkusza maturalnego poziom rozszerzony za 3pkt
5 kwi 18:25
blogther: takie zado na maturze i leze
5 kwi 18:26
nikon: to dziwne że w arkuszu takie zadanie dali
5 kwi 18:27
Beti: owszem, nie ma mowy, bo sami mamy to zauważyć. Zresztą w moim zbiorze maturalnym (Podkowa, poz.
podstawowy) jest podobne zadanie i w omedze jest uwzględnione to, że zero nie może być jako
pierwsze.
5 kwi 18:30
nikon: ale co w tym twoim zadaniu trzeba policzyc ilośc elementów czy prawdop
5 kwi 18:31
Beti: moim zdaniem nie zadanie jest dziwne, tylko odpowiedź do niego. I będę się tego trzymać.
5 kwi 18:32
Beti: moim zad. trzeba policzyć liczby nieparzyste. Jednak mi nie o zdarzenie A chodzi, tylko o Ω. U
mnie też jest zbiór {0,1,...,9} i losujemy 3 cyfry tworząc liczbę 3−cyfrową.
5 kwi 18:34
nikon: Beti tylko zastanów się co masz zrobic jak za pierwszym razem wylosujesz 0? no co z nim zrobic
? postawic na drugim miejscu? moim zdaniem treśc tego zad jest do d... jakie jest prawdop
wylosowania liczby trzycyfrowej <555 spośród wszystkih trzycyfr o niepowt się cyfrach to sie
z tobą zgadzam
5 kwi 18:35
blogther: mam jeszcze jedno pytanie bo chciałem zapisac to zdarzenia sprzyjajace A
nie rozbijajac na mniejsze od 500 i tyle ile jest liczb z 5−tką na początku i max 4−ką jako
cyfrą dziesiątek tylko tak ze na pierwszym miejscu mamy 5 mozliwosci a na pozostałych miejsach
jak to bedzie wygladało czy da sie to tak zapisac bo np sposob taki ze A = 5*9*8 odpada czyli
bede musiał to tak rozbic ja ty zrobiłas
5 kwi 18:39
nikon: musisz to zapisac w dwóch przypadkach i zsumowac
5 kwi 18:43
blogther: nie da sie inaczej? oczywiscie chodzi mi o istnienie jeszcze łatwiejszego sposobu od tego ktory
przedstawiła BETI
5 kwi 18:46
nikon: nie da się łatwiej
5 kwi 18:47
Beti: Ostatecznie obliczanie prawdopodobieństwa to sprawa czysto teoretyczna, hipotetyczna i okrojona
o skrajne przypadki. Co więc zrobię jak za pierwszym razem wylosuję właśnie 0? Uznam, że mam
pecha, "wrzucę" z powrotem do zbioru i wylosuję jeszcze raz
5 kwi 18:49
nikon: czyli będziesz losowac cztery razy ? wbrew treści tego zadania


nie zgadzam się z tą teorią.
Zdaję sobie sprawę z tego, że treśc tego zad jest nieprawidłowa
5 kwi 18:51
blogther: na podstawowej maturze z matematyki w 2011 roku było podobne zadanie tylko duzo watwiejsze
5 kwi 18:54
blogther: albo na ktorejs z probnych
5 kwi 18:55
blogther: nie pamietam juz
5 kwi 18:55
nikon: uważam, że wszystko zależy od treści tych zadań
5 kwi 18:56
Beti: no dobra........ A co zrobisz np w takim zadaniu:
Rzucasz 3 razy kostką i zapisujesz wyniki. Obl. prawdop., że ...itd. Chodzi mi o to, że rzucasz
tą kostką i za którymś razem "stanie" na wierzchołku czy innym kancie (historia notuje takie
przypadki). To co wtedy
5 kwi 18:56
nikon: ale jak się uczyłaś rachunku na lekcjach to powinnaś wiedziec, że takie przypadki nie wchodzą w
grę. tak jak nie oblicza się prawdopodobieństwa jaka będzie jutro pogoda?
5 kwi 18:59
blogther: mi pan na wykładzie z fizyki powiedział ze nie mozna przewidziec w 100% pogody bo komputery
maja za słaba pamiec obliczeniowa i ze nie moga wykonac tylu symulacji dla tak wielu
zmiennych i bardzo duzej liczby innych warunkow ktore sa praktycznie nie przewidywalne
5 kwi 19:08
Beti: OK, to inaczej. Doświadczenie polega na los. trzech cyfr bez powtórek. I wtedy jest 10*9*8
wszystkich takich trójek. Ale nasz zbiór Ω musi zawierać tylko liczby 3−cyfrowe. I wtedy
uwzględniamy tylko te trójki, w których 0 nie występuje na pierwszym miejscu, czyli 10*9*8 −
1*9*8 = 9*9*8 − tyle jest liczb 3−cyfrowych wśród wszystkich ewentualnie wylosowanych trójek
cyfr.
5 kwi 19:09
blogther: cos takiego mowił
ze juz prosciej policzyc z dokładnoscia do miejsa na jakiej ulicy spadnie wystrzelaona jakas
rakieta
5 kwi 19:09
nikon: i dlatego nie liczymy prawdop, że np. będzie padał deszcz
5 kwi 19:09
nikon: jeśli los trzy cyfry bez powtórek i nie ma mowy że tworzymy z nich liczbę trzycyfr to odp
10*9*8 jest jak najbardziej prawidłowa
5 kwi 19:11
Beti: zgadzam się
5 kwi 19:14