matematykaszkolna.pl
??? prosta w przestrzeni: Mam takie drobne zapytanie do ludków z wyobraźnią.... Mam podane równanie parametryczne dwóch prostych skośnych( nie przecinających się, nie leżących w jednej płaszczyźnie) i punktu. Moim zadaniem jest przeprowadzić trzecią prostą tak, by przechodziła przez podany punkt i dwie proste. Czy dobrze zrobie jeżeli... Przez jedną prostą skośną przeprowadzę płaszczyznę równoległą do drugiej, wykonam rzut tej prostej na tą płaszczyznę i znajdę punkt wspólny rzutu i prostej na płaszczyźnie. Szukaną prostą przeprowadzę przez podany na gotowo punkt i równoległą do wektora utworzonego przez podany z góry punkt i wyliczony punkt wspólny.
16 kwi 15:37
Basia: Wydaje mi się, że tak skonstruowana prosta nie musi przeciąć tej prostej, którą rzutowałeś(aś). Np. przekątna sufitu i krawędź podłogi, a zadany punkt na krawędzi między ścianami (na tej krawędzi między ścianami, która nie ma p−tów wspólnych z przekątną sufitu).
16 kwi 16:24
prosta w przestrzeni: a jakbym poproawadziła płaszczyzne przechodzącą przez dany gotowy punkt zawierającą jedną z podanych prostych skoścny i wyliczyłabym punkt wspólny tej płaszczyzny z dugą skośną prostą ( punkt przebicia) Wówczas Szukana prosta byłabnym równoległa do wektora utworzonego z punktu przebicia i gotowego punktu.
16 kwi 16:50
Ktosik:
16 kwi 18:38