Nierówność wielomianowa -x^3 +3x^2 - 4x + 4 < 0
ABG: Rozwiąż nierówność :
−x3 +3x2 − 4x + 4 < 0
jednym z pierwiastków jest 2, ale innych nie mogę obliczyć.
Próbowałem tabelką Hornera, ale też nie chciało mi wyjść,
Proszę o pomoc.
5 kwi 16:11
Przewiduje pokój: −x3 + 3x2 − 4x + 4 < 0
x2 − 3x2 + 4x − 4 > 0
teraz rozważamy wielomian :
x3 − 3x2 + 4x − 4 = x3 − 2x2 − x2 + 2x + 2x − 4= x2(x−2) −x(x−2) + 2(x−2) = (x−2)(x2 − x
+ 2). Drugi widać że nie posiada pierwiastków. Tak więc jedynym pierwiastkiem tego wielomianu
jest liczba 2.
5 kwi 16:16