walec
Natalia: promien podstawy walca wynosi 2 a jego pole powierzchni calkowitej jest rowne 20pi wysokosc
tego walca jest rowna?
5 kwi 16:09
Darth Mazut: No i z czym tu jest problem dokładnie?
5 kwi 16:11
Buuu: Pc= 2πr2 + πr2H
πr2H = Pc − 2πr2
H = ( Pc − 2πr2) / πr2
5 kwi 16:12
Darth Mazut: Nie wiem skąd Ci się wzięło πr2 * H ==> chyba chodziło Ci o 2πr * H no nie?
5 kwi 16:15
Buuu: @ Darth
Fakt, głupota moja.
5 kwi 16:21
Darth Mazut: czyli będzie tak:
Pc = 2πr
2 + 2πr * H
Pc − 2πr
2 = 2πr * H
(Pc − 2πr
2)/(2πr) = H
mam nadzieje że sie nie kopsnąłem nigdzie
5 kwi 16:26