matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie tego krok po kroku.
bum :
2(m−1)
=2
m
2
−m−5
proszę o rozwiązanie tego krok po kroku.
5 kwi 15:57
Saizou :
2(m−1)
=2 mnożysz przez mianownik
m
2
−m−5
2(m−1)=2(m
2
−m−5) dzielisz przez 2 m−1=m
2
−m−5 0=m
2
−4 m
2
=4 m=2 lub m=−2
5 kwi 16:06