rownianie
blogther: | | sinx | | √3cosx | |
rozwiaz rownanie |
| + √3 − 1 = |
| dla x ∊(0;2π) |
| | cosx | | sinx | |
5 kwi 15:50
Przewiduje pokój: zmienna pomocnicza tgx
5 kwi 15:55
blogther: tgx + √3 − 1 − √3*1tgx = 0
tgx = t
t + √3 − 1 − √3*1t = 0 |*t
t2 + (√3 − 1)t − √3 = 0
5 kwi 15:57
blogther: ale ja mam problem własnie z zapisaniem odpowiedzi
wyszły mi dwa pierwiastki bo chyba za wczesnie podstawiłem t
5 kwi 15:58
blogther: powinieniem chyba zapisac ze tg2x = t i miałbym wiecej rozwiazan
5 kwi 15:59
blogther: t1 = − √3 lub t2 = 1
moze to ktos dalej pociagnac
dla t = tgx
5 kwi 16:00
Przewiduje pokój: tgx = 1 v tg x = −
√3
i tyle

Odczytujesz to z wykresu.
5 kwi 16:02
blogther: x1 = π4 i x2 = π3 według odpowiedzi brakuje jeszcze trzech rozwiazan z czego x1
jest tylko poprawne
5 kwi 16:05
blogther: z tych ktore ja napisałem nie wiem jak wyznaczyc pozostałem
okres to jest kπ tak dla tgx tak?
5 kwi 16:06
Przewiduje pokój: | | π | |
ale masz przedział (0;2π) a nie przedział (0 ; |
| ) |
| | 2 | |
po drugie
patrz na wykres
5 kwi 16:07
5 kwi 16:07
blogther: wtedy miałbym jeszcze 5π4 ktore tez pasuje
5 kwi 16:08
blogther: mozesz mi to policzyc dla t = − √3
bo ja nie umiem
5 kwi 16:09
Przewiduje pokój: | | 2π | |
tgx = −√3 ⇒ x = |
| + kπ ; k ∊ C |
| | 3 | |
tą zależność widać z wykresu. Pamiętaj o tym aby odpowiednio dobrać k tak aby pasowało dla
twojego przedziału.
5 kwi 16:13
blogther: jak wyznaczyłes to 2π3
skoro mamy − π3
i teraz π − (− π3 ) to wychodzi 4π3
5 kwi 16:15
blogther: tego własnie nie kumam
5 kwi 16:15
Przewiduje pokój: a z którego wzoru korzystasz?
5 kwi 16:19
blogther: to znaczy?
5 kwi 16:20
Przewiduje pokój: | | π | |
tgx = −√3 dla x = − |
| to jest dobrze wyznaczone. teraz wystarczy dodać okresowość i jest |
| | 3 | |
ok.
5 kwi 16:22
blogther: nie rozumiemy sie
5 kwi 16:24
blogther: okey jak dodam do − π3 + π to bede miał 2π3
5 kwi 16:25
Przewiduje pokój: i wychodzi.
Nie ważne czy napiszesz :
| | 2π | | π | |
x = |
| + kπ czy x = − |
| + kπ to i będą wychodzić te same liczby. |
| | 3 | | 3 | |
Pytam więc o
| | π | |
π − (− |
| ) bo nie rozumiem co to jest i skąd się wzięło. |
| | 3 | |
5 kwi 16:28
blogther: w odpowiedzi to tego zadania jest tak
x ∊ { 2π3; 5π3; π4; 5π4 }
skoro wyliczylismy π4 i znajdzuje sie w odpowiedzi dla czego − π3 nie zawarte jest w
tej odpowiedzi skoro to wyliczylismy?
5 kwi 16:28
Przewiduje pokój: Przeczytaj jeszcze raz treść zadania.
5 kwi 16:30
blogther: przeczytałem i co teraz
5 kwi 16:32
Przewiduje pokój: i w jakim przedziale rozwiązujesz równanie ?
5 kwi 16:33
blogther: czyli − π3 nie nalezy do dziedziny tak ?
5 kwi 16:33
Przewiduje pokój:
5 kwi 16:35
blogther: dzieki za pomoc
5 kwi 16:37