podwójan silnia
myślący: Udowodnij że : (2n−1)! ! =n
n
mam jeszcze takie pomóżcie
5 kwi 15:40
5 kwi 16:06
Godzio:
Dla n = 2
(4 − 1)! ! = 3! ! = 1 * 3 = 3
22 = 4
Więc jest to nie prawda
5 kwi 16:09
myślący: sory w zadaniu jest : (2n−1)! ! ≤n
n przepraszam nie zauważyłem
5 kwi 16:13
5 kwi 16:24
Godzio:
Dla n = 1, mamy: 1 ≤ 1
Zakładamy prawdziwość dla pewnego n:
(2n − 1)! ! ≤ n
n, pokażemy, że dla n+1 jest to również prawdziwe:
(2n + 1)! ! ≤ (n + 1)
n + 1
D − d
Skorzystam z nierówności, którą wczoraj pokazałem:
2n
n ≤ (n + 1)
n
| | 1 | |
(2n + 1)! ! = (2n − 1)! ! * (2n + 1) ≤ nn * (2n + 1) ≤ |
| (n + 1)n * (2n + 1) = |
| | 2 | |
| | 1 | |
= (n + 1)n * n + |
| (n + 1)n ≤ (n + 1)n * n + (n + 1)n = (n + 1)n(n + 1) = |
| | 2 | |
= (n + 1)
n + 1 co kończy dowód.
5 kwi 17:06