Zadania na wykazanie i udowodnienie
lalajka: a) Wykaż, że jeśli x i y są dowolnymi liczbami rzeczywistymi oraz (x2+y2)(x+y)=2x2y+2xy2,
to x=y lub x=−y.
b) Wykaż że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b, jeśli a+b=2 oraz a2+b2=8, to a3+b3=20.
c) Udowodnij, że jeśli x, y, z są liczbami rzeczywistymi takimi, że x+y+z=1,
to x2+y2+z2≥1/3
5 kwi 15:29
Święty: b)
a+b=2 /2
a2+b2+2ab=4
a2+b2=8 ⇒ 2ab=−4 ⇒ ab=−2
a3+b3=(a+b)(a2+b2−ab)=2(8+2)=20 c.n.u
5 kwi 15:35
Święty: a) (x2+y2)(x+y)=2xy(x+y)
x2+y2−2xy=0
(x−y)2=0
x=y
5 kwi 15:39
pigor: ... np. tak :
a) (x
2+y
2)(x+y)=2x
2y+2xy
2 ⇒ (x
2+y
2)(x+y)−2xy(x+y)=0 ⇔
⇔ (x+y)(x
2+y
2−2xy)=0 ⇔ (x+y)(x−y)
2=0 ⇔ x+y=0 lub x−y=0 ⇒
⇒
x=−y lub
x=y c.b.d.u. .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) np. z nierówności między średnią arytmetyczną i kwadratową . ...
5 kwi 22:25