Rozwiąż Równania wielomianowe
Adka: a) −4x (x−3)(x−√2)(x+4)=0
b) 6x*2 (x+2)*4(x−3)*3=0
c)9x*2(x*2−4)−49(x*2−4)=0
d)3x*3−2x*2−9x+6=0
e)x*3−x*2=0
f)9x*3+18x*2−16x−32=0
g) 9x*3+27x*2−25x−75=0
h)27x*3+27x*2−25x−25=0
i)(x+1)*3=27
5 kwi 14:36
Czesław Klott: a*b=0 jeśli a=0 lub b=0 lub a=b=0
a) x=0 lub x=3 lub x=√2 lub x= −4
na podobną melodię pozostałe
5 kwi 14:39
asdf: przykład i) napewno dobrze przepisałeś

?
5 kwi 14:51
asdf: 27x
3 + 27x
2 − 25x − 25 = 0
27x
2(x + 1) − 25(x + 1) = 0
(27x
2 − 25)(x + 1) = 0
(3
√3x − 5)(3
√3x + 5)(x + 1) = 0
__________________
3
√3x = 5 || *
√3
9x = 5
√3
__________________
| | 5√3 | | 5√3 | |
(x − |
| )(x + |
| )(x + 1) = 0 |
| | 9 | | 9 | |
przyrównujesz każdy nawias do 0, tak jak napisał Czesław Klott.
5 kwi 14:54
Adka: Pierwszy przykład jest dobrze przepisany.
5 kwi 15:30
Adka: Sorry ja wam zle napisalm zamiast potęgi to dałam mnozenie..Przepraszzam za gruby
bład,Przepisze zadanie jeszcze raz poprawnie.
5 kwi 15:33
Adka: Proszę was pomóżcie mi rozwiąac te zadania bo ja niechodze do szkoły z powodu choroby tylko mam
nauczanie indywidualnne w domu i pani mi jak to tłumaczyla to nic z tego nie rozumiem a jutro
che mi zrobic sprawdzian może jakbym chodziła do szkoły to w szkoel zawsze by mi ktos
wytłumaczył i bym to zrozumiała a takto nie mam szans.Prszę was bardzo w pomoc.
a)−4x(x−3)(x−√2)(x+4)=0
b)6x2 (x+2)4(x−3)3=)0
c)9x2(x2−4)−49(x@−4)=0
d)3x3−2x2−9x+6=0
e)x3−x2=0
f)9x3+18x2−16x−32=0
g)9x3+27x2−25x−75=0
h)27x3+27x2−25x−25=0
i)(x+1)3=27
5 kwi 16:18
Ada: Adka: Proszę was pomóżcie mi rozwiąac te zadania bo ja niechodze do szkoły z powodu choroby
tylko mam
nauczanie indywidualnne w domu i pani mi jak to tłumaczyla to nic z tego nie rozumiem a jutro
che mi zrobic sprawdzian może jakbym chodziła do szkoły to w szkoel zawsze by mi ktos
wytłumaczył i bym to zrozumiała a takto nie mam szans.Prszę was bardzo w pomoc.
a)−4x(x−3)(x−√2)(x+4)=0
b)6x2 (x+2)4(x−3)3=)0
c)9x2(x2−4)−49(x@−4)=0
d)3x3−2x2−9x+6=0
e)x3−x2=0
f)9x3+18x2−16x−32=0
g)9x3+27x2−25x−75=0
h)27x3+27x2−25x−25=0
i)(x+1)3=27
5 kwi 16:20