droga
airon: Z miast odległych o 100 km o godz 12:00 wyjezdzaja naprzeciw siebie dwaj rowerzysci. predkosc
jazdy jednego z nich jest o 5 km/h wieksza niz predkosc drugiego. oblicz predkosc obu
rowerzystow jezeli wiadomo ze spotkaja sie o godz 14:30
5 kwi 14:21
Darth Mazut: DANE:
S=100 km
v1 = v2 + 5 km/h
v2
t= 2,5 h
WZÓR:
v= S/t
v2 + v2 +5 km/h = 100km / 2,5h
2v2 + 5 km/h = 40 km / h
2v2 = 35 km / h
v2 = 17,5 km/ h
Sprawdzamy czy faktycznie dobrze
17,5 km/h * 2,5 h = 43,75
17,5 km/h + 5 km/h * 2,5h = 56,25
Razem 43,75 + 56,25 = 100
Gotowe i sprawdzone
5 kwi 14:56
airon: dziekuje
5 kwi 15:10
airon: a drugi rowerzysta?
5 kwi 15:13
Darth Mazut: 1 rowerzysta : 17,5 km/h
2 rowerzysta: 17,5 km/h + 5 km/h
ale to już powinieneś wyczytać z rozwiązania
5 kwi 15:14
airon: a no tak

nie popatrzylem na wzor. pomozesz mi rozwiazac jeszcze inne zad?
5 kwi 15:23
Darth Mazut: No nie wiem czy bede umial ale mozesz podeslac zawsze.
5 kwi 15:33
natalia: Zbiornik o pojemności 1500 litrów jest wyposażony w dwa zawory: dopływowy i odpływowy.
Przy zamkniętym zaworze odpływowym zbiornik napełniany jest w ciągu 4 godzin, a przy otwartym
− w ciągu 6 godzin. jaka jest wydajność rury dopływowej, a jaka − rury odpływowej?
5 kwi 15:36
Darth Mazut: Wydajność rury dopływowej:
1500 litrów / 4 godziny = 375 litrów/godz.
Jeżeli zbiornik napełni się w ciągu 6 godzin to dopłynie tam w sumie 2250 litrów, ponieważ
wtedy jest on pełny oznacza to że odpłyneło 2250 − 1500 = 750 litrów
750 litrów odpłynęło w ciągu 6 godzin z tego wynika że wydajność rury odpływowej wynosi 750
litrów / 6 godzin = 125 litrów/godzinę
Sprawdźmy znowu
375 * 6 − 125 * 6 = 1500
2250 − 750 = 1500
L = P
wynik moim zdaniem dobry
5 kwi 15:44
airon: dzieki
5 kwi 15:46