prędkość, droga, czas
airon: Wiosłując w górę rzeki, rybak oddalił się od przystani o 12 km. Droga powrotna zajęła mu 1,5
godziny. Z jaką prędkością własną łódki płynął rybak w drodze powrotnej, jeżeli prędkość prądu
rzeki wynosi 3km/h? (uwaga: prędkośc własna łódki jest to prędkość łodki względem wody lub −
inaczej − prędkość łódki poruszającej się po stojącej wodzie.) POMÓŻCIE !
5 kwi 14:15
Święty: s=12km
t=1,5h
V=?
Vw=3km/h
s=(V−Vw)*t
5 kwi 15:19
airon: podasz mi jaki wyszedł wynik? chce tylko sprawdzic.
5 kwi 15:28
5 kwi 15:30
KHO: źle, wynik ma wyjsc 5km/h..........
4 sty 21:40
Eta:
Droga powrotna z prądem rzeki (w dół rzeki)
(v+3)*1,5=12 ⇒ v+3=8 ⇒v= 5km/h
4 sty 21:54