Pytanie odnośnie Omegi
maerc: Z pięciu prętów których długości są odpowiedni równe 1 2 3 4 5 jednostek długości wybieramy
losowo trzy. Oblicz prawdopodobieństwo tego że mozna z nich zbudowac trójkat prostokątny.
Pomoże mi ktoś i wytłumaczy jak obliczyć Ω w tym zadaniu?
5 kwi 13:49
konrad: | | 5! | |
Ω to akurat jest prosta − |
| |
| | 3!2! | |
5 kwi 13:56
maerc: Po prostu się zakręciłem i zupełnie przestałem oganiać. Dziekuje
5 kwi 13:58
Herju: Do wyboru pięć prętów, a my wybieramy w sumie trzy...
Na początku wybieramy jeden z pięciu, więc mamy możliwych wyborów 5
Dalej, jak już jeden wybraliśmy, wybieramy spośród czterech pozostałych kolejny pręt, mamy 4
możliwości.
I został nam do wybrania ostatni, trzeci, spośród trzech, więc 3 możliwości.
Mamy sposobów: 5x4x3=60. To jest Ω.
5 kwi 13:58
Herju: Ups, a nie
5 kwi 14:00
Herju: Przecież kolejność nie jest ważna
5 kwi 14:00
maerc: Herju. Z początku też tak myślałem, ale niestety ten tok rozumowania jest zły. Konrad ma rację.
Ω=10
5 kwi 14:00
maerc: Mógłbym jeszcze prosić o pomoc w tym zadaniu?
Rozwiąż rownanie:
5 kwi 14:03
pigor: ... wszystkich wybranych trójek (podzbiorów 3−y elementowych) zbioru 5−cio
elementowego prętów , czyli − przestrzeń zdarzeń
Ω={123, 124,125, 134,135, 145, 234,235, 245, 345} , czyli |Ω|=10 , tak, bo ze wzoru na
| | | |
liczbę kombinacji | = 5*4 2*1 =10 , a tylko zdarzenie , (345) spełnia tw. |
| | |
Pitagorasa , czyli A={(345}} − jedno zdarzenie sprzyjające zbudowaniu Δ prostokątnego, to
P(A)=110= 0,1 − szukane prawdopodobieństwo . ...
5 kwi 14:32
pigor: ... no to np. tak : z definicji symbolu Newtona
x≥3 , a wtedy
| | | | x(x−1) | | x(x−1)(x−2) | |
− | =0 ⇔ |
| − |
| =0 / *6 ⇔ |
| | | 2*1 | | 3*2*1 | |
3x(x−1)−x(x−1)(x−2)=0 ⇔ x(x−1)(3−x+1)=0 ⇒ x(x−1)(4−x)=0 i x≥3 ⇒
x=4 . ...
5 kwi 14:43
pigor: ... kurcze tam powinno być na końcu
x(x−1)(x−5)=0 , więc x=5 − szukane rozwiązanie
i na dzisiaj starczy , nie ma mnie ide w plener
5 kwi 14:47