Dla jakich parametrów m pierwiastki równania spełniają warunek 1/x_1+1/x_2 = 2
bum : x
2−2(m−1)x+2m
2−m−5=0
Dla jakich parametrów m pierwiastki równania spełniają warunek 1/x
1+1/x
2 = 2
1.delta większa od zera
Δ=m
2+m−6
m1=−3
m2=2
m∊(−
∞; −3> v <2;
∞)
2.1/x1 + 1/x2 = 2
−b/c=2
2m=4
m=2
w odpowiedziach jest m∊ −1 i 2. a mi wyszło tylko 2. jeszcze jakieś założenie?
co jeszcze powinnam policzyć?
gdzie jest błąd?
prosze o pomoc.
5 kwi 13:14
AC:
z warunku −b/c=2 ⇒ 4m2−4m −8 =0 ⇒ m= −1 ⋁ m=2
Jeśli o założenia to c≠0
5 kwi 13:24
bum : dziękuję.
5 kwi 13:25
Czesław Klott: x1*x2=c/a
5 kwi 13:26
Eta:
1/ Δ
≥0
Δ= −4m
2−4m+24
Δ≥ 0 ⇔ −4m
2−4m+24≥0 /:(−4)
m
2+m−6
≤0
m∊<−3,2>
| | 2(m−1) | |
2/ |
| = 2 ⇒ m2−m−2=0⇒ m=2 v m= −1 |
| | m2−m−5 | |
część wspólna 1/ i 2/ to:
m={−1, 2}
5 kwi 13:30
bum : mogłabym prosić o rozpisanie tego warunku 2?
5 kwi 15:39