W rombie ABCD wybrano na przękątnej AC punkt E - dowodzenie
Danio: W rombie ABCD wybrano na przekątnej AC punkt E.Przez punkt E poprowadzono prostą k równoległą
do boku AD,przecinającą boki AB i CD odpowiednio w punktach P i R,oraz prostą l równoległą do
boku AB przecinającą boki AD i BC odpowiednio w punktach T i S.Wykaż,że suma obwodów
czworokątow RBSE i TEPD jest równa obwodowi rombu ABCD
5 kwi 12:31
Skipper:

W treści masz błąd w oznaczeniach...
2(a−b)+2c+2b+2(a−c)=4a
2a−2b+2c+2b+2a−2c=4a
4a=4a
5 kwi 14:14