oblicz
kaz: Liczby niezerowe a,b,c są wyrazami ciągu geometrycznego o numerach odpowiednio p,r,s. Oblicz
wartość wyrażenia:
W mianowniku jest:{a
sb
pc
r}
5 kwi 11:48
kaz: może byc sam wynnik.
5 kwi 12:10
AC:
1
5 kwi 12:16
kaz: to mozesz podac troche obliczen, chociaz poczatek. Ja przekształciłem r=pq, s=q2p i
podstawilem za potegi te.
5 kwi 12:21
Święty:
| ar | | bs | | cp | |
| * |
| * |
| =1r−s*1s−p*1p−r=10=1 |
| as | | bp | | cr | |
5 kwi 12:28
5 kwi 12:30
kaz: czy nie mam racji?
5 kwi 12:56
SylAr: Masz racje, wynik jest dobry ale rozwiązanie nieprawidłowe. Podstawiasz za r=p+1, s=p+2. po
zredukowaniu masz b2/(ac)=1
14 kwi 19:02