funkcje
Gloksa: 54. Obwód prostokąta jest równy 8. Jeden z boków ma długość x. Zapisz wzór funkcji opisującej
pole prostokąta w zależności od x. Określ dziedzinę funkcji.
Proszę o pomoc. : )
Ps.: Odpowiedź to P = x(4 − x)
5 kwi 10:02
Święty: obw=8
2x+2y=8
x+y=4
y=4−x
P=xy
P=x(4−x)
5 kwi 10:09
Gloksa: Merci.
5 kwi 10:10
pigor: ... otóż niech
a − drugi bok prostokąta, to z warunków zadania :
2a+2x=8 ⇔ a+x=4 ⇔
a=4−x gdzie x−4>0 ⇔
x>4 , więc pole prostokąta
P(x)=xa , czyli
P(x)=x(4−x) − szukany wzór na pole i
D=(4;+∞) − dziedzina . ...
5 kwi 10:12
pigor: oczywiści eźle napisałem dziedine , powinno być
0< x<4 , czyli
D=<0;4> . ...
5 kwi 10:14
Gloksa: Zrozumiałam, mistrzu (w sumie to umiem wyznaczać dziedzinę... xD )
Dziękuję.
5 kwi 10:16
pigor: ... cieszę się, fajnie,
a to mój pierwszy post dzisiaj i tak ... mi się pop...

przepraszam . ...
5 kwi 10:22
Gloksa: Nic się nie stało. ; *
Miłego dnia.
5 kwi 10:54
1234:

hejka to jest super rozwiazane
9 sty 18:43