podwójna silnia
myślący: Udowodnić że : (2n)! ! ≤(n+1)
n Pomocy
jak to zrobić pomóżcie
5 kwi 00:52
Godzio: Pomogę
5 kwi 00:53
Godzio:
(2n)! ! ≤ (n + 1)
n
(Oczywiście dowód indukcyjny)
Dla n = 1 mamy:
L = (2)! ! = 2 ≤ 2 = (1 + 1)
1 − ok
Załóżmy, że dana nierówność jest prawdziwa dla pewnego n:
(2n)! ! ≤ (n + 1)
n, pokażemy, że dla kolejnego jest również prawdziwa:
(2n + 2)! ! ≤ (n + 2)
n + 1
Dowód:
ZAŁOŻENIE
(2n + 2)! ! = (2n)! ! * (2n + 2) ≤ (n + 1)
n * 2(n + 1) = 2(n + 1)
n + 1
Pozostaje nam pokazać, że
2(n + 1)
n + 1 ≤ (n + 2)
n + 1
Najpierw pokażę coś prostszego:
| | | | | | | |
(n + 1)n = nn + | nn − 1 + | nn − 2 + ... + | *1 = |
| | | | |
| | | | | |
nn + nn + | nn − 2 + ... + | ≥ nn + nn = 2nn |
| | | |
więc, biorąc 2(n + 1)
n + 1 ≤ (n + 2)
n + 1 , co kończy dowód
5 kwi 01:09
myślący: | | | | | |
czyli rozpisuję tak : 2(n+1)n+1≤2 | + 2 | |
| | | |
5 kwi 01:19
myślący: | | | | | | | |
znaczy ≤ 2 | nn+1 2 | nn 2 | n n−1...    ? (bo dwójak jest |
| | | | |
przed nawiasem i niewiem rzed karzdż silnią ją zapisywać



?)
5 kwi 01:22
Godzio: Tak
5 kwi 01:23
5 kwi 01:23
Godzio:
No jak przed nawiasem, to właśnie przed każdą trzeba zapisać
5 kwi 01:24
Godzio:
Ale polecałbym nie ciągnąć dowodu, tylko na boku udowodnić tą nierówność co zapisałem, tzn:
(n + 1)n ≥ 2nn
5 kwi 01:26
Godzio:
To w takim razie powodzenia i dobranoc
5 kwi 01:29
myślący: to jak nie ciągnąć dowodu



czyli co zrobić?
5 kwi 01:44
myślący: normalniee rozpisać jak ze wzorru tak

?
5 kwi 01:45
5 kwi 01:51
myślący: tylko nie muszę czsem udowodnić że 2n
n jest większe od (2n)! !


?
5 kwi 01:53
pigor: ...

lub tak :
równość zachodzi tylko przy (*)
n=1 i oczywiste jest , że (**)
(2n)!<(2n)! !,
a z nierówności między średnią geometryczną i arytmetyczną :
n√2*4+6* ... *(2n) <
2+4+6+ ... +(2n)n =
2(1+2+3+ ... +n)n=
2(1+n)n2n ⇒ stąd,
skracając przez 2n :
n√2*4+6* ... *(2n) < 1+n /
n obustronnie ⇒
⇒ 2*4+6* ... *(2n) < (1+n)
n ⇒
(2n)! < (n+1)2, a stąd z (*) i (**)
(2n)! ! ≤ (n+1)n c.b.d.u. ...
5 kwi 12:40
myślący: oczywiste jest , że (**) (2n)!<(2n)! !



?

pezecież np dla n=4 to
2(4)!=8!=1*2*3*4*5*6*7*8
a dla
2(4)! ! =8! ! = 2*4*6*8
5 kwi 12:52
myślący: chyna odwrotnie ten znak
5 kwi 12:53
pigor: ... no jasne kurcze

, przepraszam pomroczność jasna
5 kwi 12:56
myślący: ale wiesz czy mógłbyś mi pomuc tym sposobem co Godzio bo zadałem pytanie
tylko nie muszę czsem udowodnić że 2nn jest większe od (2n)! ! i nikt mi nie odpowiedział
5 kwi 13:07
Basia:
przecież to nieprawda;
2*44 = 2*4*4*4*4 = 2*162 = 2*256 = 512
(8)! ! = 2*4*6*8 = 6*64 = 384
miało być chyba (2n)n > (2n)! !
5 kwi 13:18
myślący: nie miało być 2(n)n ≥ (2n)! !
5 kwi 14:03