a
aaaas: liczby −4,4, −1,1 sa pierwaistkami wielomianu...?
4 kwi 23:36
Godzio:
(x + 4)(x − 4)(x + 1)(x − 1) = (x2 − 16)(x2 − 1) = x4 − 17x2 + 16
4 kwi 23:36
aaaas: skad wiemy ze tak?
4 kwi 23:37
Ajtek: Godzio Ty masz podpiętą jakąś bazę danych z gotowymi rozwiązaniami?
Co nie wejdę, przeczytam to jest odpowiedź

.
4 kwi 23:44
Errant: okej ale pytanko tutaj może być takie "A" nie powiedziano o wartości przy największym
współczynniku?
A(x + 4)(x − 4)(x + 1)(x − 1) = A(x2 − 16)(x2 − 1) = ...
4 kwi 23:45
Godzio: I co z tego ? Pytali o wielomian, to go podałem
5 kwi 00:22
Jolanta: jeżeli jakaś liczba jest pierwiastkiem wielomianu (p) to wielomian dzieli sie przez (x−p)
np 2(x−3)(x+2) masz pierwiastki x=3 i x=−2
mozesz to sprawdzić mnoząc ,liczac Δ i pierwiastki
2(x
2−x−6)= 2x
2−2x−12=0
Δ=4+96=100
5 kwi 00:43