Obracamy trapez prostokątny o jednym z kątów 60 stopni
Pauleta93: Trapez prostokątny o jednym z kątów 60 stopni i taki w którym wysokość jest równa krótszej
podstawie obracamy wokół dłuższej podstawy. Wyznacz stosunek sumy pól powierzchni podstaw
otrzymanej bryły obrotowej do pola powierzchni bocznej tej bryły
4 kwi 22:16
Beti: znasz wynik? bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałam treść zad.
4 kwi 22:31
Pauleta93: niestety nie mam wyniku
4 kwi 22:32
Beti: no dobra, mimo to spróbuję to rozrysować. Jak będzie źle, to może ktoś poprawi
4 kwi 22:35
krystek: ależ tu jest jedna podstawa →koło
4 kwi 22:36
krystek: Nie chce się wgrywać rys
4 kwi 22:36
Beti:

P
p1 = πr
2
P
p2 = pole pow. bocznej stożka = πrl
| | 2√3 | | 3+2√3 | |
Suma = Pp1+Pp2 = πr2 + |
| πr2 = πr2* |
|
|
| | 3 | | 3 | |
P
b = 2πr*r = 2πr
2
| Pp1+Pp2 | | | | 3+2√3 | |
| = |
| = |
| |
| Pb | | 2πr2 | | 6 | |
4 kwi 22:48
krystek:
4 kwi 22:50
krystek: Pb=Pbocznastożka+Pboczna walca, czy nie tak
4 kwi 22:54
Beti: też mam watpliwości, ale skoro w zad. jest mowa o
sumie pól podstaw to uznałam, że pow.
boczna stożka jest tu traktowana jako druga podstawa
4 kwi 22:57
krystek: I jest pytanie CO AUTOR ZADANIA MIAŁ NA MYŚLI! Ja stoję przy swojej opcji.
4 kwi 23:00
Ajtek: Może być jeden mały niuansik, nie otrzymanej tylko otrzymanych. I wtedy mamy walec i stożek. Co
nie zmienia faktu, iż krystek dobrze prawi o autorze.
4 kwi 23:19
krystek: Ajtek jest to jedna bryła obrotowa, obracasz trapez.
4 kwi 23:23
Eta:
W/g mnie tak:
H=r , l= 2r , r −−− dł. promienia podstawy walca i stożka
P
p= πr
2 P (sumy powierzchni podstaw)= 2*πr
2
P
b(bryły) =2πr*H
w+ πrl = 2πr*r+πr*2r= 4πr
2
4 kwi 23:25
Beti: Pauleta93 się nie odzywa, a dobrze by było wiedzieć, czy to aby na pewno pełna treść
zadania, czy może "wersja skrócona". Szczerze mówiąc pierwszy raz widzę zad., w którym pow.
boczna stożka mogłaby być podstawą bryły.
4 kwi 23:25
Eta:
Hmmm.... też można przyjąć tylko jedną podstawę tej bryły ( πr2
4 kwi 23:27
krystek: @Eta wtedy podwojonej powierzchni podstawy!
4 kwi 23:28
Eta:
Czyli nadal nie wiemy ? ..... "co autor miał na myśli"
4 kwi 23:28
Beti: Eta, ale nie można traktować jako podstawy koła wewnątrz bryły, która powstała z obrotu
"pełnego" czworokąta. Tak sądzę.
Nie żebym się upierała przy swoim rozwiązaniu, ale... coś tu jest nie tak
4 kwi 23:30
krystek: 
, Dobrej nocy życzę!
4 kwi 23:31
Ajtek: krystek mamy jedną bryłę owszem, ale tą bryłę można rozłożyć na dwie, o to mi chodziło.
4 kwi 23:34
krystek: Tak rozumię Ciebie − Twoje intencje , ale nie ma mowy o przecinaniu, Ma pow boczną składającą
się z pow bocznej dwóch brył.
4 kwi 23:37
krystek: Ale ROZUMIEM alez wpadka ort
4 kwi 23:39
Mila: Do Krystka:
50 dag sera tłustego,
7 dag masła
3 żółtka
3/4 szklanki cukru, szklanka mleka
1 cukier waniliowy
5−10 dag rodzynek sułtańskich
2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka
puszka owoców (brzoskwinie, ananasy)
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka i przemielony ser.
Rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklance gorącej wody, dodajemy do tego gorące mleko i studzimy
ciągle mieszając.
Ostudzoną żelatyne dodajemy do utartej masy i lekko mieszamy, wlewamy do średniej tortownicy,
dodajemy rodzynki.Do lodówki.
Po godzinie dekorujemy owocami i zalewamy zimną galaretką owocową. Kolor i smak wg gustu.
Smacznego.
4 kwi 23:51
Ajtek: Mila, a ja znam rozwiązanie Twojego "zadania"

.
4 kwi 23:53
Mila: Pozdrawiam Cię.
4 kwi 23:55
Ajtek: I ze wzajemnością

.
4 kwi 23:55
Saizou : no co jest to przepis? Bo mi to wygląda na sernik na zimno
4 kwi 23:57
Ajtek: Moje "obliczenia" pokrywają się z "obliczeniami"
Saizou, czyli wynik jest dobry

.
4 kwi 23:59
Mila: Zgadłeś Saizou, ale Krystek nie czyta.Sernik jest pyszny.I bardzo dobrze wpływa na
myślenie.(trochę gorzej na tuszę).
4 kwi 23:59
Saizou : Mila kochanego ciałka nigdy nie za wiele
5 kwi 00:01
Mila: Jeśli kochanego to tak.Życzę Wam kochanych dziewczyn.
5 kwi 00:03
Saizou : w końcu miałem iść do technikum gastronomicznego a wylądowałem w LO na matematyce i fizyce
5 kwi 00:04
Ajtek: Saizou to nie pomylisz podczas gotowania jednostek miary

. A schab karkowy od środkowego
łatwo odróżnic.
5 kwi 00:07
Mila: Dobranoc!
5 kwi 00:09
krystek: @ Mila zapewne nie będzie przypalony! Dzięki.
5 kwi 08:57
Pauleta93: To jest cała treść zadania, przepisałam je bez jakichkolwiek zmian.
5 kwi 13:11
Pauleta93: Beti mam jeszcze jedno pytanie, dlaczego wysokość walca wynosi r?
5 kwi 13:41