trg
majkel:

Obliczy wysokość trójkąta.
Robiłem to za pomocą tryg.
Wyszło mi
AC = h
√3
BC = h
40 = AC − BC
40 = h
√3 − h
i co dalej !?!
16 kwi 14:46
majkel: <EAC = 30 stopni
<EBC = 45 stopni
Odcinek AB = 40
16 kwi 14:52
majkel: 40 = h√3 − h
W ogóle cos takiego powinno wyjść czy może cos skopałem
16 kwi 15:05
Eta:
Jest ok

zapisz tak :
| | 40 | |
h( √3 −1)= 40 => h= |
|
|
| | √3 −1 | |
usuń niewymierność
odp powinna być : [[ h = 20(
√3 +1)
16 kwi 15:14
majkel: musiałem wyliczyć i zakraglić do 0.01
wyszło ≈ 57.32
16 kwi 15:21