Maturzysta :/ : Witam jutro piszę matme podst. i właśnie ćwicze dzielenie wielomianów....
może mi ktoś powiedzieć ile to jest 3x3 : 2x ?
13 maj 12:30
margolcia: to jest 3x/2
13 maj 12:34
maturzysta :/ : a nie samo 3x ?
13 maj 12:35
maturzysta: rozwiązuje coś takiego
-2x
4 + 5x
3 + 9x
2 -15x - 9 : (2x+1) = -2x
3 ?
2x
4 - 2x
3
-----------------
= 3x
3 + 9x
2
i co dalej ?

pomoże ktoś ? a może mam gdzieś błąd ?
13 maj 12:39
pati: tam powinno byc = -x3
13 maj 12:44
margolcia: -2x4 + 5x3 + 9x2 -15x - 9 : (2x+1) = -2x3 =7/2x2
2x4 +2x3
-----------------
7x3+9x2-15x-9
-7x3-7/2x2
spróbuj dalej sam..miałes blad tam na poczatku nei minus a plus
13 maj 12:44
pati: a nie -2x3
13 maj 12:44
Maturzysta ^^: ahaaaa

faktycznie

Dziękuje
13 maj 12:45
Maturzysta: eej cos nie tak ? faktycznie pasowało by aby tam było -x3 zamiast -2x3 ale nie moze
byc przeciez jest zasada i wg. niej wychodzi -2x3 ?
-2x4 + 5x3 + 9x2 -15x - 9 : (2x+1) = -2x3 =7/2x2
2x4 + 2x3
-----------------
7x3 + 9x2 -15x - 9
-7x3 - 7/2x2
tego nie kumam ?
13 maj 12:49
pati: a nie -2x3
13 maj 12:52
Maturzysta: hmm powinien być minus........!
z kąd ten +
13 maj 12:53
Maturzysta: no właśnie
13 maj 12:53
pati: ale przeciez jak pomnozysz 2x* 2x3 to ci wyjdzie 4x4 a nie 2x4
13 maj 12:57
Maturzysta: hmm najwyraźniej pozostaje mi modlić się, aby nie było tego na maturze, dziekuje za
poświęcony czas rozwiąże łatwiejsze zadanie......
13 maj 13:00
pati: -2x4 + 5x3 + 9x2 -15x - 9 : (2x+1) =-x3 +3x2+ 3x -9
2x4 +x3
6x3 +9x2 -15x-9
-6x3-3x2
6x2 -15x -9
-6x2 -3x
-18x -9
18x+9
13 maj 13:07
Maturzysta: dzięki pati
13 maj 13:08
kam: 2x4
13 maj 13:10
Maturzysta: 2x4 ?
13 maj 13:34
maturzystka: na podstawowej nie musisz umiec dzielić wielomianów
13 maj 14:53
pati: polecam sie

ja pisze rozszerzona
13 maj 14:55
Maturzysta: noo maturzystko, masz mało czasu żeby się pouczyć bo niestety na podstawowej JEST
DZIELENIE WIELOMIANÓW !
13 maj 22:26