Planimetria
Krl:

W trójkącie równoramiennym ABC poprowadzono wysokości AM i CK. Wiedząc że AB
2=AM*CK
wyznacz cosinus kąta przy podstawie trójkąta.
Moje rozwiązanie:
AB=a
a
2=h*h
1
Z porównania pól ABC:
b*h
1=ah
| | h1 | | h12 | |
W ΔABM: sinα= |
| ⇔ cosα=1−sin2α= 1− |
| ⇔ (podstawiam pod a założenie z |
| | a | | a2 | |
| | h12 | | h−h1 | |
zadania) 1− |
| = |
| |
| | h*h1 | | h | |
Teraz porównuje cosinusy:
Odp prawidłowa:
√2−1
4 kwi 21:29
Beti:
I czego oczekujesz? sprawdzenia? Jeśli tak, to znalazłam błąd − obliczenia w trójkącie ABM:
napisałeś, że cosα = 1−sin2α. Powinno być: cos2α = 1−sin2α.
4 kwi 21:46
Krl: Rzeczywiście, ale jak dalej iść z czymś takim. Da sie tym spsobem dojść do wyniku prawidłowego
czy od nowa innym?
4 kwi 21:53
Beti: Ja zrobiłam inaczej w drugiej części, czyli zamiast ΔABM wykorzystałam tw. Pitagorasa dla ΔKBC.
Wyszło
√2−1, czyli metoda skuteczna
4 kwi 21:59
pigor: ... ja bym "robił" to np. tak :
niech
cosα=? , gdzie α − wspólna miara ostrych kątów : ∡ABM i ∡KBC
prostokątnych : ΔAMB i ΔBKC odpowiednio, to z warunków zadania :
AB2 = AM*CK / : AB
2 ⇔ 1=
AMAB*
CKAB ⇔ 1= sinα *
CK2KB /*2 ⇔
2 = sinα*tgα / *cosα ⇒ 2cosα = sin
2α ⇔ 2cosα = 1−cos
2α ⇔ cos
2α+2cosα−1=0 ⇔
⇔ cos
2α+2cosα+1−2=0 ⇔ (cosα+1)
2=2 ⇔ |cosα+1|=
√2 ⇒ cosα+1=
√2 ⇔
⇔
cosα=√2−1 − szukana wartość cosinusa . ...
5 kwi 13:56