dfghjk
buba: ramiona trojkata rownoramiennego majak dlugosc 10 cm. oblicz pole i obwod tego trojkata wiedzac
ze kat miedzy ramionami ma miare 120 stopni
i moje pytanie:
pole wyjdzie 25√3 ?
a obwod
10+10√3 ?
4 kwi 19:32
nikon: ob = 20 + 10√3 jest pomyłka u ciebie
4 kwi 19:35
buba: a skąd to odzielne 20 i 10{3} ?
4 kwi 19:37
buba: zaraz do tego dojdę
4 kwi 19:38
buba: a nie no nie wiem. wydawało mi się,że ok.
4 kwi 19:41
buba: a chwila...
4 kwi 19:43
buba: nie − nie wiem gdzie błąd
4 kwi 19:45
nikon: jakie długości mają boki tego trójkąta zastanów się
4 kwi 19:47
buba: po 10. jeden i drugi ma 10. jest to trojkat rownoramienny
4 kwi 19:48
buba: a podstawy nie znam jeszcze
4 kwi 19:54
Aga1.: | | 1 | |
P= |
| *10*10*sin1200=25√3. |
| | 2 | |
Podstawa a=2*5
√3=10
√3
Ramię b=10
ob=2*10+10
√3
4 kwi 22:07
buba: ale jak to tak...wyliczyć mogę z f.trygonometrycznych. i z pitagorasa.
4 kwi 22:34
buba: ahaaaaa.... no rany ale głupia, ja liczyłam tylko połowę podstawy. dobra ludzie dzięki bardzo
6 kwi 13:00