Funkcja kwadratowa. Wyznaczanie wzoru ogólnego i podawanie argumentów
ropuch: Wykresem funkcji kwadratowej y=f(x) jest parabola, której osią symetrii jest prosta x=3.
a) korzystając z danych na rysunku wyznacz wzór ogólny funkcji f.
b) podaj wszystkie argumenty, dla których wartości funkcji należą do przedziału
[0,2
12]
Tutaj jest wykres tej funkcji:
http://img11.imageshack.us/my.php?image=zdjcie025pgz.jpg
16 kwi 14:22
ropuch: po za okresleniem wierzcholka nie jestem w stanie tutaj nic zrobic
16 kwi 14:52
krossa: hmm
16 kwi 15:02
krossa: y = ax2 + bx + c
punkt P= (−1,6)
W=(3,−2)
16 kwi 15:22
krossa:
podsiawiajac dane z punktu P otrzymujemy równanie 6 = a − b + c
oraz z pinktu w −2=9a+3b +c
czyli masz układ 3 równan z 3 niewiadomymi
6 = a − b + c
−2=9a+3b +c
16 kwi 15:26
krossa: ogarniesz?
16 kwi 15:29
ropuch: mysle , ze tak, dzieki
16 kwi 15:31
krossa: matura za 26 dni
16 kwi 15:32
ropuch: nie dobijaj ludzi, zreszta ja nie wiem czy mnie w ogole dopuszcza
16 kwi 15:34
Bogdan:
Można prościej.
Wierzchołek W = (3, 2)
Postać kanoniczna: f(x) = a(x − 3)2 − 2
Parabola zawiera punkt (−1, 6)
f(−1) = 6 => a(−1 − 3)2 − 2 = 6 => 16a = 8 => a = 12
f(x) = 12(x − 3)2 − 2
Można przejść do postaci ogólnej: f(x) = 12(x2 − 6x + 9) − 2
f(x) = 12x2 − 3x + 52
16 kwi 15:41