help
blogther: mam takie pytanie jakie nalezy przyjasc załozenia do zadania
Dana jest Funkcja kwadratowa f(x) ( podam tylko wspołczynnik przy najwyzszej potedze wynosi
a = 2 − m2 reszta nie jest wazna )
Wyznacz zbior wszystkich wartosci parametru m dla ktorych funkcja ma dokładnie dwa rozne
miejsca zerowe i suma odwrotnosci miejsc zerowych jest mniejsza od ( − m2 ).
oczywiscie
2 − m2 ≠ 0
Δ > 0
1x1 + 1x2 < − m2
ale czy nie powinno byc jeszcze
x1*x2 < 0 czy ten warunek odnosi sie do pierwiastkow ktore maja byc roznych znaków
a na potrzeby mojego zadania powinienem wykozystac tylko pierwsze trzy załozenia?
4 kwi 19:26
nikon: ten warunek z iloczynem w tym zadaniu nie jest potrzebny
4 kwi 19:30
blogther: czyli te trzy wystarczaja?
4 kwi 19:31
ewcielinka: warunek x1*x2 odnosi sie tylko do znakow. W Twoim zadaniu nie jest potrzebny.
Trzecie założenie musisz doprowadzić do postaci ze wzorami Vietea
4 kwi 19:31
nikon: tak
4 kwi 19:32
ewcielinka: Nikon, mógłbyś przy okazji pomoc mi przy tym zadaniu
dla jakich wartosci m trojmian bedzie miał przynajmniej jeden pierwiastek dodatni ?
Chodzi mi tylko o założenia,
4 kwi 19:34
blogther: a czy m stoi przy najwyzszej potedze?
4 kwi 19:35
blogther: jesli tak m ≠ 0
Δ > 0
4 kwi 19:36
blogther: i x1*x2 < 0
4 kwi 19:36
blogther: ale czy x1 + x2 > 0
to nie wiem i czy aby na pewno w ta strone ma byc skierowany znak nierownosci?
4 kwi 19:37
blogther: tez nie mam pojecia
4 kwi 19:37
nikon: to mogłoby wyglądac tak:
1) Dwa pierwiastki różnych znaków ( czyli jeden będzie dod)
2) dwa pierwiastki dodatnie
3) przypadek funkcji liniowej z dodatnim pierwiastkiem
4 kwi 19:41
ewcielinka: przy najwyzszej potedze jest m+1 ⇒ m≠−1
wlasnie zastanawiam sie nad tymi zalozeniami.
4 kwi 19:42
blogther: czyli jeszcze powinno byc ze x1*x2 > 0 dla dwoch dodatnich pierwiastków tak?
4 kwi 19:43
ewcielinka: przynajmniej jeden, czyli ten drugi moze byc ujemny lub dodatni. Może trzeba rozpatrzyc dwa
przypadki.
4 kwi 19:43
ewcielinka: Nikon. Dobrze. Chyba wlasnie tak powinno byc

tak byloby logicznie
4 kwi 19:45
blogther: a ja to niby zle ?
4 kwi 19:46
nikon: dla dwóch dodatnich musi byc iloczyn pierwiastków >0 oraz suma >0 no i delta >0 i a różne od 0
4 kwi 19:50
ewcielinka: nie, no co Ty

każdy pomysł się liczy

dzieki Tobie doszlismy wszyscy do rozwiazania
4 kwi 19:50
blogther: czyli tego x1*x2 < 0 nie potrzeba?
4 kwi 19:51
blogther: jak rozwiazac taka nierownosc
m2 > 1
4 kwi 19:52
ewcielinka: pierwiastkami sa −1 i 1.zaznaczasz na osi, rysujesz parabolke i odczytujesz rozwiązania >0
4 kwi 19:54
Eta:
Tak: m2−1>0
(m−1)(m+1) >0
m∊ ................
4 kwi 19:54
ewcielinka: wracając do zadania:
I dwa pierwiastki dodatnie ⇒ x1*x2>0 i x1+x2>0 i Δ>0
II jeden pierw. dodatni ⇒x1*x2>0 i Δ>0
III dla funkcji liniowej y=2x − 4m +1 Czyli tutaj x0 >0 ?
4 kwi 20:03
blogther: czyli jesli by sie trafiło takie zadanie gdzie mamy jakis trojmian to musimy policzyc załozenia
I i II tak
dla podanie jak najdokładniejszej odpowiedzi tak?
4 kwi 20:06
nikon: n o i jeszcze trzeba pamiętac o zał a rózne od 0
4 kwi 20:08
ewcielinka: I jeszcze takie zadanko :
Dla jakich wartości parametru m jedno z rozwiązań równania
| 16 | |
| x2 − 6mx +m2 = 0 jest |
| m2 | |
sześcianem drugiego rozwiązania ?
4 kwi 20:10
blogther:
4 kwi 20:22
blogther: jakies pomysły?
4 kwi 20:23
ewcielinka: na pewno m2≠0 i ułamek przed m2 ≠0
oraz Δ>0
4 kwi 20:30
nikon: delta większa lub równa 0
4 kwi 20:31
ewcielinka: nie wiem co z założeniem jeżeli chodzi o sześcian. x1=x23 coś takiego, ale myśle ze trzeba
to doprowadzić do wzorow Vietea.Tylko jak ?
4 kwi 20:31
ewcielinka: ale keidy delta bedzie równa zero, to warunek bedzie spełniony tylko wtedy gdy x1= 1
4 kwi 20:33
nikon: na pewno można przenieś stronami i skorzystac z wzoru skr mnoż.
4 kwi 20:33
ewcielinka: czyli gdyby przenies to byłoby x1 −x23 = 0 czyli przechodząc na literki a − b3 = 0 nie
ma takiego wzoru skroconego mnozenia
4 kwi 20:38
blogther: dziwne jest to zadanie
4 kwi 20:43
b.: x1 = x23 => z jednego ze wzorów Viete'a dostajemy wartość x1*x2 = x24. Stąd z
dokładnością do znaku można obliczyć x2, więc też x1, i znowu można skorzystać z drugiego
wzoru Viete'a...
4 kwi 20:57
ewcielinka: No tak, nie zauwazyłam tego zeby podstawic za x1 x23 . Dzięki b.
4 kwi 21:14
blogther: a co dalej
ewcielinka mozesz zamiescic rozwiazaie tego ostatniego załozenia?
4 kwi 21:20
ewcielinka: własnie policzyłam to zadanie, ale coś mi się nie zgadza z odp., może błędy liczeniowe jak
zawsze..
....
....
m=
√2 v m=−
√2
4 kwi 21:31
ewcielinka: jednak wszystko jest dobrze. Wyliczone m trzeba podstawic pod x1 i x2 i wszytsko gra
4 kwi 21:35
b.: może być też x2 = −m/2, chociaż ostatecznie nic to nie zmieni
4 kwi 22:52
blogther: c = 2m
czy c = m2?
5 kwi 15:35
blogther: delta nie moze byc wieksza lub rowna zero bo jak bedzie rowna zero to bedziemy mieli tylko
jeden pierwiastek wiec Δ>0 dobrze mysle?
5 kwi 15:37