Granice i pochodne
Zuzia: Bardzo proszę o pomoc

1. Dana jest funkcja f(x)=x
3 − 3*x
2−45*x+5
a) Zbadaj monotoniczność i znajdź ekstrema tej funkcji
b) Znajdź najmniejszą i największą wartość tej funkcji w przedziale <−4,1>
2. Dla jakiej wartości parametru a podana funkcja jest ciągła?
(x
2−x−2)/(x
2−4) dla x<2
f(x) = log
2(
√ax)+log
2(a
√x) dla x<=2
3.Zbadaj monotoniczność funkcji f(x)=x
5−10*x
4+20*x
3 −3.
4. Jeśli funkcja jest malejąca albo rosnąca, to jest też różnowartościowa. Udowodnij to
twierdzenie.
4 kwi 19:07
ewa: 1) f(x)=x3−3x2−45x+5
f'(x)=3x2−6x−45=3(x2−2x−15)=3(x+3)(x−5)
f'(x)=0⇔x=−3 lub x=5
f'(x)>0 ⇔x∊(−∞,−3)∪(5,+∞) (f rosnąca w każdym z tych przedziałów)
f'(x)<0⇔x∊(−3,5) ( f. malejąca w tym przedziale)
dla x=−3 maximum=86
dla x=5 minimum=−170
b) liczymy wartości na końcach przedziału:
f(−4)=−64−48+180+5=73
f(1)=1−3−45+5=−42
−3∊<−4,1>
wartośc największa: 86
wartośc najmniejsza: −42
4 kwi 22:57