Granice i pochodne
Zuzia: Bardzo proszę o pomoc

1. Dana jest funkcja f(x)=x
3 − 3*x
2−45*x+5
a) Zbadaj monotoniczność i znajdź ekstrema tej funkcji
b) Znajdź najmniejszą i największą wartość tej funkcji w przedziale <−4,1>
2. Dla jakiej wartości parametru a podana funkcja jest ciągła?
(x
2−x−2)/(x
2−4) dla x<2
f(x) = log
2(
√ax)+log
2(a
√x) dla x<=2
3.Zbadaj monotoniczność funkcji f(x)=x
5−10*x
4+20*x
3 −3.
4. Jeśli funkcja jest malejąca albo rosnąca, to jest też różnowartościowa. Udowodnij to
twierdzenie.