Eta:
Witam maro !
Uparłeś się na to zadanie, wczoraj Basia podpowiadała co masz wykonać

więc tak : mnożysz W(x)*H(x)
zatem: (2x
2 − 3x +4)(ax +b) = 2ax
3 +2bx
2 − 3ax
2 − 3bx + 4ax +4b
porządkujemy ten wielomian tak:
2ax
3 +( 2b − 3a)x
2 +(4a −3b)x +4b
F(x) = − 2x
3 +13x
2 − 19x +20
porównujemy współczynniki przy tych samych potęgach "x"
bo wielomiany F(x) = W(x)*H(x)
więc współczynniki przy tych samych potęgach x muszą być
równe
otrzymujemy zatem:
2a = − 2 i 2b −3a = 13 i 4a −3b= − 19 i 4b= 20
to
a = −1 b = 5
sprawdź sam drugie i trzecie równanie
ma zajść równość gdy podstawisz za a= − 1 b= 5
odp:
a = −1 b= 5
i to wszystko