Planimetria
buba: pole trójkąta równobocznego równe jest 4{3} . jaką długość ma jego wysokość
4 kwi 18:51
Saizou : | | a2√3 | |
P= |
| wylicz a i podstaw do wzoru na h
|
| | 4 | |
4 kwi 18:52
nikon: P=a2√34
4 kwi 18:52
buba: oka dzięki
4 kwi 18:55
buba: tylko ja nie wiem zbytnio jak to zrobic... teraz probowalam i nic
4 kwi 19:03
Saizou : zał a>0
16
√3=a
2√3
16=a
2
a=4
4 kwi 19:07
buba: 16√3=a2√3 do tego momentu robiłam dobrze,później te pierwiaski mnie zmyliły heh,dziękuję
4 kwi 19:09
buba: a to je tak można skracać tak ?
4 kwi 19:09
Saizou : 16
√3=a
2√3 dzielisz obustronnie przez
√3
4 kwi 19:10
buba: ah no tak... dzięki dzięki
4 kwi 19:11
buba: a co zrobic jak mam
3= a{p}3 ?
4 kwi 19:13
buba: 3= a √3
4 kwi 19:14
buba: inne zadanie i tu musze obliczyc bok rownobocznego trojkata z wysokoscia 6, i co zrobic jak
mam takie cos to wyzej
4 kwi 19:15
nikon: podzielic stronami przez √3
4 kwi 19:16
Saizou : | | 3 | |
a= |
| i usuwasz niewymierność |
| | √3 | |
4 kwi 19:16
buba: dzieki.. wstyd az.. nie wiem co jest ze mna ostatnio..
4 kwi 19:18