Dany jest wieloian W(x)=x^4+(m^2-5)x^3-x-4
ktos5323: Dany jest wieloian W(x)=x4+(m2−5)x3−x−4
a)Rozłóż ten wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia, przy parametrze m=3
b)Wyznacz pierwiastki tego wielomianu dla m=3
c)Wykaż, że dla m=√5 i dowolnej liczby rzeczywistej x podany wielomian ma wszystkie wartości
większe od wartości funkcji f(x)=−x−5
4 kwi 18:43
nikon: a) dla m = 3 mamy wielomian W(x)=x4+4x3−x−4 i rozkładamy go grupując wyrazy
4 kwi 18:45
ewcielinka: b) po rozkladzie wielomianu na czynniki, łatwo odczytasz pierwiastki.
4 kwi 18:55
ktos5323: dziękuje za pomoc
4 kwi 19:49