Proszę o pomoc!!!
Aśka: Proszę o pomoc

! Udowodnij, że jezeli ciąg (a,b,c) jest jednocześnie arytmetyczny i
geometryczny, to a=b=c.
Eta: Witam

zapisujemy tak:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm
to z def. ciągu arytm. mamy
b=
a+c2
podobnie: a, b, c −− tworzą ciąg geom.
to z def. ciągu geom. mamy:
b
2 = a*c
masz zatem układ równąn:
b=
a+c2
b
2= a *c
podstawiając za b do drugiego równania otrzymamy:
(
a+c)2)
2 = a*c
(a+c)
2 = 4 a*c
a
2 +2ac +c
2 = 4ac
a
2 −2ac +b
2 =0
( a −c)
2 = 0 => a −c = 0 =>
a = c
podstawiamy teraz :
b
2 = a*a => b
2 = c
2 =>
b= c
więc już widzisz że :
a=b=c c.b.d.o