Proszę dokładnie wyjaśnić, bo trochę nie rozumiem
Olga: Ile rozwiązań ma równanie ||||x|−1|−2|−3|=2,5
4 kwi 18:19
ewa: 4 rozwiązania: x=3,5 x=−3,5 x=2,5 x=−2,5
4 kwi 23:16
4 kwi 23:17
ewa: ||||x|−1|−2|−3|=2,5
opuszczamy najbardziej zewnętrzny moduł:
|||x|−1|−2|−3=2,5 lub |||x|−1|−2|−3=−2,5
|||x|−1|−2|=5,5 lub |||x|−1|−2|=0,5
||x|−1|−2=5,5 lub ||x|−1|−2=−5,5 lub ||x|−1|−2=0,5 lub ||x|−1|−2=−0,5
||x|−1|=7,5 lub ||x|−1|=−3,5 (sprzeczne) lub ||x|−1|=2,5 lub ||x|−1|=1,5
|x|−1=7,5 lub |x|−1=−7,5 (sprzeczne) lub |x|−1=2,5 lub |x|−1=−2,5(sprz) lub |x|−1=1,5
lub |x|−1=−1,5
|x|=8,5 lub |x|=3,5 lub |x|=2,5
Przepraszam 6 rozwiązań. Poprzednio gdzieś mi się zapodziało 2 rozw.
8,5 ; −8,5 , 3,5 , −3,5 , 2,5 , −2,5
4 kwi 23:31