kn
Adel: Styczną do okręgu x
2 +(y+2)
2−16=0 jest prosta o równaniu ?
proszę o wytlumaczenie zad
4 kwi 18:05
Ajtek: Tych prostych jest nieskończenie wiele.
4 kwi 18:07
Adel: Mam odp ;
A x=2
B x=−2
C y=−2
D y=2
4 kwi 18:09
Ajtek: A to już zmienia postać rzeczy.
Masz podany okrąg, jakie są współrzędne środka i promień tego okręgu?
4 kwi 18:10
Adel: to jest zad zamkniete. mam tylko podne to co napisalam
4 kwi 18:20
Ajtek: Skoro zamknięte to trzeba strzelać?
tutaj masz podpowiedź:
1468
4 kwi 18:23
Adel: Nie, tylko nie rozumiem tego zadania, dlatego prossze o pomoc
4 kwi 18:30
Ajtek: Musisz określić położenie środka okręgu (współrzędne) oraz znaleźć promień. Następnie
sprawdzić, która prosta jest oddalona od środka tego okręgu o długość promienia.
4 kwi 18:32
nikon: z równania tego okręgu odczytujesz środek i promień i potem będziesz wiedziec która odp jest
prawidłowa
4 kwi 18:34
Adel: czyli
S= (0, −2 )
r=4
wyszlo ! y=2
Dzięki
4 kwi 18:37