funkcja liniowa
RR: Funkcja liniowa określona wzorem f (x) = ( √6− 3)x +√3 − √2
4 kwi 17:37
krystek: I jest!
4 kwi 17:38
RR: być może, ale mam znikowe szanse by znaleźć. więc ponawiam pytanie, co do zadania.
4 kwi 17:40
RR: aaa zapomnialam dodać, że należy obliczyć m.zerowe danej fukncji
4 kwi 17:41
Aga1.: usuń niewymierność z mianownika
4 kwi 17:43
Adel:
też szukam odp na to zadanie !
Aga1 : Dlaczego tak
4 kwi 17:45
krystek: f(x)=0⇔ (√6−3)x+√3−√2=0 i liczysz tak jak podała Aga1
4 kwi 17:48
Adel: | | {2}−{3} | |
Krystek : wiem jak liczymy miejsce zerowe. Pytam dlaczego x = |
| −3} |
| | 6 | |
4 kwi 17:50
Aga1.: Rozwiązujesz równanie f(x)=0
tu
(√6−3)x+√3−√2=0
przenosisz wiadome na prawą stronę, zmieniając znaki
(√6−3)x=√2−√3//:√6−3
Aby obliczyć x, dzielisz obie strony przez liczbę "stojącą" przed x.
Otrzymujesz to co wcześniej napisałam.
4 kwi 17:50
Adel: po uwymiernieniu=U{2√3+9{15}
4 kwi 17:56
krystek: jak w każdym r−niu liniowym
4 kwi 17:56