Proszę o pomoc!
gosiaaa: Liczby x1=5+√23 i x2=5−√23 są rozwiązaniami równania x2−(p2+q2)x+(p+q)=0 z
niewiadomą x.oblicz wartości p i q.
16 kwi 13:50
Eta: Witam

zastosuj wzory Viete
'a ( znasz je napewno!)
otrzymasz układ równań z p i q
5 +
√23 +5 −
√23 = p
2 +q
2 => p
2 +q
2 = 10
(5+
√23)(5 −
√23)= p+q => p+q = 2
rozwiąż ten układ i po bólu

Powodzenia.
16 kwi 14:59
gosiaaa: Jestem tępa ,ale spróbuję ...dziękuję
16 kwi 15:14
gosiaaa: Eta pomóz mi proszę.......nie mogę rozwiązać
16 kwi 15:19
Eta:
Jak nie możesz?....
p+q= 2 => p = 2 −q
podstawiasz do drugiego równania:
( 2 − q)
2 +q
2 = 10 => 4 − 4q +q
2 +q
2 − 10=0
2q
2 − 4q − 6=0 /: 2
q
2 −2q − 3=0 Δ= 16
√Δ= 4
q
1 = 3 q
2 = −1
to p
1 = 2 −3 = −1 p
2 = 2 −(−1) = 3
więc odp:
p= −1 q= 3 lub
p= 3 q= −1
i to wszystko
16 kwi 15:41
tim: Hej Eta
16 kwi 15:46
Eta: Hej Tim
16 kwi 15:46
tim:

Są kolory i jest zabawa
16 kwi 15:49
Eta:
16 kwi 16:17
gosiaaa: Ale cudo świetne rysunki.. ja tak nie potrafię:(......Eta dziękuję
16 kwi 16:27
tim: Co za piękne serce

i kwiatki
16 kwi 16:29
11 gru 22:17
17 sty 22:07