Zbiór X jest zbiorem liczb naturalnych mniejszych od 12. Funkcja f każdej liczbi
qwerty: Zbiór X jest zbiorem liczb naturalnych mniejszych od 12. Funkcja f każdej liczbie ze zbioru X
przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 4. Naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(x)−1 i podaj jej
miejsca zerowe.
Eta:

X
f={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11}
Reszty z dzielenia tych liczb przez 4:
0 → 4 reszta
1,5,9 → 1 reszta
2,6,10 → 2 reszta
3,7,11 → 3 reszta
4,8 → 0 reszta
Y
f= {0,1,2,3,4}
g(x)=f(x)−1 to Y
g= {−1,0,1,2,3}
miejsca zerowe g(x) to x={ 1 ,5,9}