ciągi
kacper: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych parzystych większych od 5 i mniejszych od 404
4 kwi 16:25
Święty: a1=6
a2=8
r=2
an=402
402=6+2n−2
398=2n
n=199
S199=?
4 kwi 16:28
kacper: nie męcz mnie, napisz odpowiedź. miałem dziś próbną maturę i takie zadanie było
4 kwi 16:29
Święty: 40596
4 kwi 16:30
kacper: Dzięki, ja napisałem że 82615. Nie ma co genialny jestem...
4 kwi 16:31
asdf: a
1 = 6
r = 2
a
n = a
1 + 2n
n = {404 − 6}{2}
n = 198
a
198
S
198 = 40392
4 kwi 16:34
asdf: Święty, ty masz chyba źle, bo nie może być już + 404

jest
MNIEJSZYCH, czyli 404 nie
należy dozałożenia
4 kwi 16:36
Święty: Chyba ty tak masz w swoim rozwiązaniu

U mnie ostatnią liczbą spełniającą warunek jest 402
4 kwi 16:38