Zadanie o wartości bezwzględnej: ile rozwiązań ma to równanie
Magda: Ile rozwiązań ma to zadanko: ||||x|−1|−2|−3|=2,5
4 kwi 15:34
pigor: ...

Ile rozwiązań ma równanie
||||x|−1|−2|−3|=2,5 , no to np. tak::
rysujesz sobie kolejno np. przerywana linią wykresy funkcji
zaznaczając na osiach znaczące (istotne) współrzędne x lub y :
f(x)=|x| ; g(x)=|x−1| . h(x)=g(x)−2=|x−1|−2 ; i(x)=|h(x)|=||x−1|−2| ; j(x)=i(x)−3 ;
k(x)=|j(x)|=|||x−1|−2|−3| − to jest twój końcowy wykres, który możesz np. pogrubić
linią ciągłą i teraz odczytujesz
liczbę punktów wspólnych prostej
y=2,5 z
otrzymanym wykresem ;
ich liczba to szukana liczba rozwiązań danego równania

. ...
4 kwi 16:04
pigor: ... nie podaję ci tej liczby, bo nie rysowałem , czekam , że to ty sama cobie zrobisz . ...
4 kwi 16:05
kaszel: chodzi tylko o liczbe rozwiazan czy podać ci je

?
4 kwi 18:02
Magda: Można podać rozwiązania , proszę zrobić to inaczej niż pigor bo nie braliśmy jak się to robi i
jak ja wytłumacze ze nagle sie tego nauczyłam... Jesli jest sposób na obliczenie tylko liczby
rozwiązań to prosze
4 kwi 18:13
Magda: hmmm chyba że pigor dołączysz rysunek no to sobie poradze
4 kwi 18:14
Saizou : zaczynasz od ściągnięcia modułów zewnętrznych i rozbijasz na 2 przypadki i tak do końca, ale
pamiętaj, że wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia
4 kwi 18:19
Magda: Co rozbijam? jakie moduły ? ja takich rzeczy nie brałam oO
4 kwi 18:20
Saizou : np. IIxI−2I=4
to likwidujesz wartość bezwzględną zewnętrzną
lxl−2=4 lub IxI−2=−4
IxI=6 lub lxl=−2co jest sprzecznością
x=6 lub x=−6
4 kwi 18:23
Kasia: nie rozumiem
4 kwi 18:25
Aga1.: IIIxI−1I−2I−3=2,5 lub IIIxI−1I−2I−3=−2,5
Opuszczasz wartość bezwzględną zewnętrzną, tak jakbyś obierała cebulę(najpierw jedną warstwę,
najbardziej zewnętrzną)
4 kwi 18:26
Kasia: no to zostaje x−1−2−3=2,5
4 kwi 18:27
Kasia: nie coś pokręciłam nie rozumiem dalej
4 kwi 18:28
Saizou : |||x|−1|−2|−3=2,5 lub |||x|−1|−2|−3=−2,5
|||x|−1|−2|=5,5 lub |||x|−1|−2|=1,5
||x|−1|−2=5,5 lub||x|−1|−2=−5,5 lub ||x|−1|−2=1,5 lub ||x|−1|−2=−1,5
llxl−1l=7,5 lub llxl−1l=−3,5 sprzeczność lub llxl−1l=3,5 lub llxl−1l=1,5
lxl−1=7,5 lub lxl−1=−7,5 lub lxl−1=3,5 lub lxl−1=−3,5 lub lxl−1=1,5 lub lxl−1=−1,5
lxl=8,5 lub lxl=−6,5 sprzeczność lub lxl=4,5 lub lxl=−2,5 sprzeczność lxl=2,5 lub
lxl=−0,5sprzeczność
x=8,5 lub x=−8,5 lub x=4,5 lub x=−4,5 lub x=2,5 lub x=−2,5
Jak nie zrobiłem gdzieś błędu to jest 6 rozwiązań
4 kwi 18:33
Kasia: a czemu nie może być −0,5
4 kwi 18:46
Saizou : lxl=−0,5 bo wartość bezwzględna jest nieujemna
4 kwi 18:48
Kasia: a −2,5? sory że tak wypytuje ale wole zrozumiec raz a dobrze
4 kwi 18:59
Saizou : lxl=−2,5
lxl=−6,5
to tak samo
4 kwi 19:02
Kasia: a ta sprzeczność?
4 kwi 19:08
Saizou : tak bo wartość bezwzględna jest zawsze większa bądź równa zero
4 kwi 19:09
Kasia: czyli z tych co wyszły dodatnie bierzemy je i jeszcze takie same ujemne?
4 kwi 19:12
Saizou : bo z definicji wartości bezwzględnej
| | ⎧ | x dla x≥0 | |
| lxl= | ⎩ | −x dla x<0 |
|
4 kwi 19:18
Kasia: czyli prawidłowe są 8,5 i 4,5 oraz 2,5 i można przyjąć że jeśli x wynosi odpowiednio
te liczby tylko ujemne to i tak wartość bezwzględna wyniesie to co na początku jednak liczby
będą inne

w tym cała magia zadania?
4 kwi 19:28
Saizou : x=8,5 lub x=−8,5 lub x=4,5 lub x=−4,5 lub x=2,5 lub x=−2,5
to są odpowiedzi, bo jak masz lxl=a to x=a lub x=−a
4 kwi 19:33
Kasia: Wielkie dzięki a tam na samym początku to 5,5 wyszło z przeniesienia?
4 kwi 19:34