pomoc w zadaniu
S.L: zad.1.
Własciciel warzywniaka kupuje jablka po 1 zl za kilogram,a sprzedaje po 2,5 zl.Ile wynosi jej
marża?
4 kwi 15:27
PartOfMe: Marża – stosunek zysku ze sprzedaży do ceny sprzedaży (zysk to różnica między ceną sprzedaży, a
kosztem pozyskania towaru).
4 kwi 15:28
PartOfMe: I wszystko jasne
4 kwi 15:29
pigor: ...

tak

dzięki , nigdy nie wiedziałem co to takiego, ale teraz mogę sobie ją policzyć,
a myślę, że przesadził właściciel, bo jeśli k − liczba kilogramów jabłek , to od tego
przedsięwzięcia :
marża = 2,5k−1k2,5k =
1,5k2,5k =
1525 =
60% . ...
4 kwi 17:02
pigor:
18 gru 22:25
daras: paradoksalnie, im wyższa cena sprzedazy, tym niższa marża, jakby sprzedawał po 100 zł/kg to
marża byłaby tylko 1`%

a mi sie zawsze wydawało, że to po prostu zysk brutto/cenę zakupu :
150 % nieźle co ?
19 gru 11:09