Funkcja określona w zbiorze liczb rzeczywistych jest fuknkcją nierosnącą. Punkty
Jula: Funkcja określona w zbiorze liczb rzeczywistych jest fuknkcją nierosnącą. Punkty (−5,3) (−2,1)
(0,1) (3,−4) naleza do jej wykresu, wyznacz wartość f(−2√2)
4 kwi 14:51
Jula: jak to zrobic? pomocy!
4 kwi 14:57
PartOfMe: f(x) = k{ −
23x −
13, dla x ∊ (−
∞, −2> & 1, dla x ∊ (−2, 0> & −
53x + 1, dla x ∊
(0, +
∞)}
Widać, że −2
√2 ∊ (−
∞, −2>, więc:
| | 2 | | 1 | |
f(−2√2) = − |
| (−2√3) − |
| |
| | 3 | | 3 | |
4 kwi 15:09
PartOfMe:
{ −23x − 13, dla x ∊ (−∞, −2>
f(x) = { 1, dla x ∊ (−2, 0>
{ −53x + 1, dla x ∊ (0, +∞)
4 kwi 15:11
Jula: co? nic z tego nie zrozumialam wytlumacz mi o co tu chodzi
4 kwi 15:15
PartOfMe: No robisz tak:
1. Zaznacz punkty na osi.
2. Połącz je linią.
3. Wykres funkcji nie będzie określony 1 wzorem, lecz aż 3:
a) pierwszy w przedziale (−∞, −2> przechodzi przez punkty (−5, 3) i (−2, 1) − wyznaczasz wzór
dla tych 2 punktów
b) drugi przechodzi przez punkty (−2, 1) i (0, 1) i jest dla przedziału (−2, 0> − wyznacz wzór
c) trzeci przechodzi przez punkty (o, 1) i (3, −4) i jest dal przedziału (0, +∞) − wyznacz wzór
4 kwi 15:19
PartOfMe: I zapisujesz to w taki sposób jak ja we wcześniejszych postach.
4 kwi 15:20
Jula: a jak sie wyznacza wzor dla konkrentego przedzialu?
4 kwi 15:22
PartOfMe: Robisz to normalnie tak jak cię uczyli dla 2 punktów. Nie ma specjalnej metody na przedziały

Są one po to aby było wiadomo, gdzie kończy się1 wykres a zaczyna 2
4 kwi 15:24
Jula: aha dobrze dzieki, sprobuje sobie to wszystko poukladac w glowie
4 kwi 15:24
pigor: ...

przedziale <−5;−2> , który nas interesuje , o ile na pewno chodzi w tym zadaniu o
funkcje przedziałami liniowe , bo
| | −5−1 | | 6 | |
f: y−1= |
| (x+2) ⇔ f(x)= − |
| (x+2)+1 , a ponieważ |
| | 3+2 | | 5 | |
x= −2
√2 ≈ −2,82 ∊ (−3;−2) ⊂ <−5;−2> , więc
| | 6 | | 12 | | 12 | | 17 | |
f(−2√2) = − |
| (−2√2+2)+1= |
| (√2+1)+1 = |
| √2+ |
| , czyli |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
f(−2√2) = 15(12√2+17) − szukana wartość . ...

, czy o to chodziło

nie
jestem pewien , chyba że Jula faktycznie "przerabia" aktualnie funkcje liniowe ...
4 kwi 15:42
4 kwi 16:00
Jula: a czy to jest dobrze
mamy f(x)=x+x
3−(17−x)*x
2
czyli f(
√3) = 17
√6

?
4 kwi 16:01
kjl:

hhuo
23 paź 18:56