Wyznacz wszystkie wartości parametru k
ktos5323: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których rozwiązanie układu równań
2x−5y=k−1
x−y=2k+1
jest parą liczb dodatnich
4 kwi 14:01
PartOfMe: Można to zrobić wyznacznikami, ale ja zrobię metodą przeciwnych współczynników i też szybko
wyjdzie
| ⎧ | x − y = 2k + 1/*2 | |
| ⎩ | 2x − 5y = k − 1 |
|
| | ⎧ | 2x − 2y = 4k + 2 | |
| − | ⎩ | 2x − 5y = k − 1 |
|
−2y + 5y = 4k + 2 −(k − 1)
3y = 4k + 2 − k +1
3y = 3k + 3
3y = 3(k + 1)
y = k + 1
| ⎧ | y = k + 1 | |
| ⎩ | x − y = 2k + 1 |
|
x −(k + 1) = 2k + 1
x − k − 1 = 2k + 1
x = 3k + 2
Rozwiązanie ma być para liczb dodatnich, więc:
4 kwi 14:56
Święty: 2x=5y+k−1
x−y=2k+1
5y+k−1−2y=4k+2
3y=3k+3
y=k+1
x=3k+2
x>0 ⋀ y>0
3k>−2
k+1>0
k>−1
4 kwi 14:57