Prosta i punkt.
maro: Dana jest prosta p o równaniu y=(2/3)x−4 oraz punkt A=(4,3).
a) Wyznacz równanie prostej q porstopadłej do prostej p i przechodzącej przez punkt A.
b) Wyznacz wpsółrzędne punktu, w którym przecinają się proste pi q.
c) Oblicz pole trójkąta ograniczonego tymi porstymi i osią OY.
16 kwi 12:58
maro: co wyliczyłem to
a1*a2=−1
2/3*a2=−1 |:(2/3)
a2=−3/2
16 kwi 12:59
Bogdan:
Dobrze
16 kwi 13:09
maro: No ale nie wiem jak resztę.
16 kwi 13:14
Bogdan:
prosta q ma wzór: y = a2x + b2.
Wstaw do tego wzoru obliczone a2 i współrzędne punktu A, oblicz b2
16 kwi 13:16