Mam jeszcze problem z rozkładem wielomianu na czynniki.
Asia: Mam jeszcze problem z rozkładem wielomianu na czynniki. I co to są czynniki liniowe? czym sie
roznia? Jezeli ktos wie cos na ten temat bardzo prosze o pomoc.
Mam takie przyklady, z ktorymi sobie nie radzę:
1) W(x) = x3−2x2−9x+18
2) W(x) = x3−2x2−16x+32
4 kwi 12:39
asdf: x3 − 2x2 − 9x + 18 = 0
x2(x − 2) − 9(x − 2) = 0
(x −2)(x − 3)(x + 3) = 0
Robisz to i masz odp dla D = R \ {bez miejsc zerowych}
x − 2 = 0
x − 3 = 0
x + 3 = 0
4 kwi 12:50
Aga1: 1) Grupujesz wyrazy po dwa i wyłączasz wspólny czynnik przed nawias.
w(x)=x2(x−2)−9(x−2) musisz tak postąpić, by w obu nawiasach było to samo.
Teraz to co jest poza nawiasami zbierasz do jednego nawiasu, a w drugi wpisujesz raz ,to co się
powtarza w nawiasach.
w(x)=(x2−9)(x−2)
Pierwszy nawias da się rozłożyć korzystając ze wzoru skróconego mnożenia lub z Δ (nie polecam ,
bo dłuższy sposób.
w(x)=(x−3)(x+3)(x−2) i tyle.
Próbuj zrobić drugi
4 kwi 12:57
Aga1: D=R.
Nie trzeba przyrównywać do zera , bo nie jest to równanie, ani nie trzeba znaleźć pierwiastków
wielomianu.
4 kwi 12:59