miary kątów
maturzystka: Dany jest trójkąt prostokątny o kącie prostym przy wierzchołku C. Środkowa CD tworzy z
przyprostokątną AC kąt 200. Wynika stąd że kąt między tą środkową a wysokością CE trójkąta ma
miarę:
A. 500
B. 450
C. 400
D. 200
4 kwi 12:31
Aga1.:

IADI=ICDI=IBDI
A.α=50
0
4 kwi 13:13
ewa: odp. 500
Jak opiszesz na tym trójkącie okrąg, to przeciwprostokątna AB jest jego średnicą, a więc
AD=DB=DC=r. trójkąt ADC równoramienny, zatek kat ACD=20, kąt ADC=140, kąt CDB=40.
KątDCE=1800−900−400=500
4 kwi 13:26