matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z proporcjami
arnold:
Oblicz w jaki sposób zmieni się wartość B jeżeli: a) wartość A zwiększy się o 50% b) wartość A zmniejszy się o 50%
B
A=
C
4 kwi 10:51
asdf:
B
A =
C
B = AC
3A
B
a)
=
2
C
3AC = 2B
3AC
B =
2
3
B =
AC
2
b) podobnie
4 kwi 11:20