Dwie wysokości i wierzch A . Oblicz wsp. pozostałych wierzchołków
BigMax: Dwie wysokości trójkąta ABC, gdzie A = (−2,−3), zawarte są w prostych o równaniach x − 2
= 0 i 2x+3y−1=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
Basia:
k: x − 2 = 0
x = 2
A nie należy do k bo −2≠2
k || OY
l: 2x + 3y − 1 = 0
2*(−2) + 3*(−3) − 1 = −4 − 9 − 1 = −14 ≠0
A nie należy do l
wynika stąd, że k = BB
1 i l=CC
1 (lub na odwrót, ale to nie ma znaczenia)
BB
1 jest prostopadła do pr.AC
pr.AC || OX
pr.AC: y = b
−3 = b
y = −3
B ∈pr.BB
1 ⇒ B(2,y)
C∈pr.AC ⇒ C(x,−3)
C∈pr. CC
1
2x + 3*(−3) − 1 = 0
2x −10=0
2x=10
x=5
C(5,−3)
CC
1 jest prostopadła do pr.AB
2x − 3y − 1 = 0
2x − 1 = 3y
A∈ pr.AB
−3 = 3 + d
d = −6
2y = −3x − 12
3x + 2y = −12
B ∈pr.AB
B(2,y)
3*2 + 2y = −12
6 + 2y = −12
2y = −18
y = −9
B(2;−9)