Proszę o pomoc w trygonometrii
Agnieszka: Witam. Mam do was ogromna prośbę, abyście pomogli wyliczyć mi zadania z trygonometrii. Jest to
dział które kompletnie nie rozumiem.
zad 1. Na poniższym rysunku cos α=
23 http://oi54.tinypic.com/308ba7t.jpg . Wówczas bok AB trójkąta ABC ma długość:
zad 2. Jeżeli sinα =
45 i α jest kątem ostrym,to cos α = ?
zad. 3 W którym przypadku istnieje kąt o mierze x spełniający warunki:
A. sin x = 0,6 , cos x= 0,4
B. sin x=0,5 , tg x= 1
C. sin x =0,6, cos x=0,8
D. sin x = 1, tg x = 2,4
zad. 4 Drabina nachylona jest do podłoża pod kątem 60 stopni i oddalona od ściany o 6 dm. Jaka
jest długość drabiny?
zad. 5 Jeżeli długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku
√3 : 3 , to
jeden z kątów ostrych ma miarę:
zad. 6 Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα = 2, to: sinα